" وقتی ضرورت ها را به امری زائد تعبیر کنیم ..."

ساخت وبلاگ

آخرین مطالب

    امکانات وب

    فیلتر کردن، مسدود کردن و بستن مسیر ارتباطیِ افراد یک جامعه، به منزله ی از بین بردنِ روشی است که فرد توسط آن نسبت به جایگاه و معنای خود شناخت پیدا میکند. در مقابل، شکل گیری "خودِ اجتماعی " فرد در صورتی امکان پذیر است که او بتواند نسبت به نقش خویش در مقابل دیگران و جامعه آگاهی پیدا کند و خود را در آینه ی جامعه ببیند. او به تعبیرِ جورج هربرت مید، جامعه شناس و نظریه پرداز، جامعه و خود را از طریق " دیگری تعمیم یافته "، باز می شناساند. این آگاهی تنها در تعامل اجتماعی با دیگری امکان پذیر است. به عقیده ی مید:" آگاهی پدیده ای کارکردی است نه ذاتی". بدین معنا که آگاهی نه در ذهن ما و بصورت ذاتی بلکه تنها در اجتماع و زندگی اجتماعی، بواسطه ی تعامل اجتماعی شکل میگیرد. هرگاه این مسیر مسدود شود، حس جداافتادگی از جمع، غریبه بودن با جهان و هراس از جهانِ ناشناخته و به دنبال آن احساس تنهایی، بر فرد مستولی می شود و می تواند او را به اطاعت از قدرت برتر، وادار کند.

    گویی جریان قدرتمند تشخیص می دهد که کدام بخش از زندگی افراد یک جامعه ضروری نیست و آن را بعنوان یک امر زائد از لیست زندگی شان حذف میکند. اما به دلیل ضرورت وجود چنین مسیرهای ارتباطی، افراد جامعه بدنبال جایگزین خواهند بود و این مساله عملا منجر به ناهنجاری و قانون گریزی می شود.

    این نوع حذف کردن اما در قسمتهای مختلف جامعه نیز اعمال می شود. بعنوان مثال در گفتگویی که با دانشجوی رشته ی ادبیات داشتم از حذف کردن بخش مهمی از تاریخ ادبیات معاصر خبر می داد که به زعم اساتید و دانشجویان آن رشته شناخت تاریخی از ادبیات را به کلی دچار مشکل خواهد کرد و در آخر فارغ التحصیلانی به جامعه باز می گرداند که عملا نسبت به آن علم، الکن و فاقد بینش صحیح اند.

    آنچه مشخص است اینست که روند طبیعی رشد و پرورشِ آگاهی افراد جامعه، با چنین تصمیم گیری هایی بهم می خورد و جسم و جان جامعه بیمار می شود. به گونه ای که این رودخانه بنا به طبیعت رونده ی خود، به ناچار مسیرهای دیگری را جستجو خواهد کرد و این امکان نیز بوجود خواهد آمد که راه های جدید خطراتی به همراه داشته باشند و به رشد آگاهی افراد یک جامعه آسیب جدی برسانند.  

    در چنین حالتی که همه ی مسیرها و راههای ارتباط با دنیای اطرافمان و شناخت آن_ چه در روابط خارجی و چه در دنیای مجازی و روابط داخلی_ یک به یک به دستور مقامات قضایی فیلتر می شوند یا از دایره ی شناخت بیرون رانده می شوند، چگونه می توان امیدوار بود که جامعه به خودآگاهی برسد؟ آیا این هشداری جدی برای افراد یک جامعه محسوب نمی شود؟

    جایی برای من...
    ما را در سایت جایی برای من دنبال می کنید

    برچسب : نویسنده : mjaiibarayemana بازدید : 197 تاريخ : چهارشنبه 19 دی 1397 ساعت: 18:52